آشنایی با ترموکوپل تیپ B

ترموکوپل تیپ b

ترموکوپل چیست ؟ در واقع ترموکوپل نوعی سنسور دما می‌باشد، که از دو رشته سیم با آلیاژهای متفاوت تشکیل شده، که دو سر انتهایی آن به یکدیگر متصل است. این اتصال بین دو سیم می‌تواند با توجه به تغییرات دمایی محیطی، ولتاژهای متفاوتی را ایجاد کرده که بر اساس جداول محاسبه شده می‌توان دمای تغییر یافته را از روی میزان ولتاژهای تولید شده به دست آورد.

ترموکوپل‌های تیپ‌های E، K، T و J جزو دسته ترموکوپل‌های عمومی محسوب شده، که در آنها از فلزات پایه و ارزان قیمت‌تر استفاده می‌شود. ترموکوپل‌های تیپ‌های R، S و B ترموکوپل‌های ویژه‌ای هستند که بیشترین کاربرد آنها در دماهای بسیار بالا است. این ترموکوپل‌ها از فلزاتی مانند طلا، نقره و پلاتین تشکیل شده‌است. از ترموکوپل‌ها در صنایع مختلفی مانند پتروشیمی، صنایع نفت و گاز، تولید سیمان، داروسازی، کاغذسازی و غیره استفاده فراوانی می‌شود.

آشنایی با ترموکوپل‌های تیپ B: همان طور که در بالا اشاره شد، ترموکوپل تیپ B به علت استفاده از آلیاژهای مقاوم در سیم‌های به‌کار رفته در آنها، می‌تواند در دماهای بسیار بالا به خوبی عمل کرده و تغییرات دمایی را اندازه‌گیری کند. این نوع از ترموکوپل نسبت به سایر تیپ‌ها و مدل‌های دیگر، بالاترین مقاومت را در برابر حرارت‌های بسیار بالا دارد. به علت کم بودن میزان حساسیت این نوع از ترموکوپل‌ها از آنها معمولا در صنایع مختلف برای دماهای زیر ۶۰۰ درجه سانتی‌گراد استفاده نمی‌کنند. سر سیم‌های این نوع از ترموکوپل در قسمت مثبت آن از ۳۰ درصد رادیوم و  ۷۰ درصد پلاتین و در قسمت منفی آن از ۶ درصد رادیوم و ۹۴ درصد پلاتین تشکیل شده‌است. همچنین شایان ذکر است که ترموکوپل نوع B تا دمای ۱۸۰۰ درجه سانتی‌گراد را می‌تواند تحمل کرده و عملکرد مناسبی داشته باشد. مسلما به دلیل حساسیت کم این نوع ترموکوپل‌ها از این نوع در دماهای پایین استفاده نمی‌شود.

آشنایی با ترموکوپل‌های تیپ B

کاربرد ترموکوپل‌های تیپ  B

به دلیل حساسیت مناسب این نوع ترموکوپل‌ها در دماهای بسیار بالا و بازخورد سریع، از آنها در صنایعی که نیاز به دماهای بالای ۱۲۰۰ درجه سانتی‌گراد دارند، پیشنهاد می‌شود. این نوع ترموکوپل‌ها علاوه بر مقاومت بسیار بالا، دارای مقاومت مکانیکی زیاد هم هستند. به همین دلیل و با توجه به این قابلیت، در بخش‌هایی که علاوه بر دمای بالا مواردی همچون ضربه نیز ممکن است حادث شود، استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که میزان خطای این نوع از ترموکوپل‌ها به نسبت سایر ترموکوپل‌های دیگر بسیار کمتر است. به طور کل، خطای این نوع از ترموکوپل‌ها در دماهای بسیار بالا در حدود ۲ درجه سانتی‌گراد است، که در مقایسه با ترموکوپل‌های دما بالا بسیار مناسب می‌باشد.

نحوه کارکرد ترموکوپل‌های تیپ  B

از طریق ترموکوپل‌های نوع B می‌توان به وسیله یک دستگاه ولت‌متر معمولی خروجی‌های مورد نیاز را مشاهده کرد. ولی برای تبدیل این داده‌ها به اطلاعات قابل استفاده، می‌توان از یک نمودار داده‌برداری متصل شده به کامپیوتر نتایج را به صورت آنلاین استخراج و بررسی کرد. البته ابزارهای دیگری نیز وجود دارد که این جداول را تهیه و در اختیار اپراتورها و مهندسان قرار می‌دهند، که با وجود آنها دیگر نیازی به اتصال مستقیم ترموکوپل‌ها به کامپیوتر نخواهد بود.

نحوه کارکرد ترموکوپل‌های تیپ B

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *