۴ نوع از محبوب ترین سنسور های دما

4 نوع از محبوب ترین سنسور های دما

جهت خرید و یا مشاهده قیمت سنسور های دما روی دکمه رو به رو کلیک کنید

سنسور دما نقش مهمی در بسیاری از ابزارها دارد. به‌عنوان مثال، حفظ درجه حرارت خاص برای برخی از تجهیزات مورد استفاده در تولید داروهای پزشکی یا تمیزکردن برخی تجهیزات ضروری است. بیشتر اوقات، تشخیص دما بخشی از قابلیت پیشگیری سیستم است. گاهی بالا رفتن دما، سیستم را در معرض خطر گرمای بیش‌ازحد قرار می‌دهد. این خطر ناشی از عوامل خارجی (مانند محیط سخت عملیاتی) یا عوامل داخلی (مانند خود گرمادهی الکترونیک) است. با تشخیص زمان بالا رفتن بیش‌ازحد گرما، سیستم می‌تواند اقدامات پیشگیرانه‌ای انجام دهد.

طبق آنچه در  مجله اینترنتی سنسور های صنعتی قید گردیده است:

سنجش دما از حساس‌ترین پارامترها در صنایعی مانند پتروشیمی، خودرو، هوافضا، لوازم الکترونیکی و … است. سنسورها با هدف اندازه‌گیری دقیق دما، در دستگاه‌ها نصب شده‌اند. مدار تشخیص دما باید همزمان دو ویژگی دقت بالا و سرعت در پاسخگویی را داشته باشد؛ این مقاله انواع مختلفی از فن‌آوری‌های تشخیص دمای موجود را مورد بررسی قرار می‌دهد.

انواع سنسور دما

مدار تشخیص دما بر دمای محیط نظارت می‌کند؛ درجه حرارت واقعی سیستم یا درصورتی‌که مدار تشخیص  هوشمندتر باشد، زمان کنترل دما را مشخص می‌سازد. وقتی دما از میزان خاص و تعیین‌شده‌ای فراتر رود، می‌تواند اقدامات پیشگیرانه (مانند روشن کردن فن) را برای کاهش دما انجام دهد. سیستم‌هایی مانند تجهیزات اندازه‌گیری مایع را در نظر بگیرید. دما، در این مورد، مستقیماً بر میزان اندازه‌گیری شده تأثیر می‌گذارد. با در نظر گرفتن درجه حرارت، سیستم می‌تواند تغییر عوامل محیطی را جبران کند، این ویژگی، امکان عملکرد قابل اطمینان و مداوم را می‌دهد.

 در مدار تشخیص دما، معمولاً چهار نوع حسگر دما مورد استفاده  قرار می‌گیرد:

ترمیستور ضریب دما منفی (NTC)

ترمیستور، مقاومت حرارتی حساس به گرماست و کارکرد بسیار خوبی در دماهای پایین دارد. با افزایش دما، مقاومت به‌سرعت کاهش می‌یابد. از آنجا که ترمیستور NTC هر درجه تغییر دما را در مقاومت نشان می‌دهد، تغییرات کم دما، بسیار سریع و با دقت بالا (۰۵/تا ۵/۱ درجه سانتی‌گراد) منعکس می‌شوند. دامنه عملیاتی مؤثر، ۵۰- تا ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد برای ترمیستورهای محصورشده شیشه‌ای یا ۱۵۰ درجه سانتی‌گراد برای حالت استاندارد است.

آشکارساز دمای مقاومتی (RTD)

RTD یا دماسنج مقاومتی، مقاومت عنصر RTD  را با دما تغییر می‌دهد. برای دقت بیشتر، سنسور «آشکارساز مقاومتی دما» از سیمی ساخته شده که دور هسته‌ای سرامیکی یا شیشه‌ای پیچیده شده است. دقیق‌ترین «آشکارساز مقاومتی دما» با استفاده از پلاتین ساخته می‌شود؛ اما RTD های ارزان‌تر را از نیکل یا مس هم می‌سازند. RTD پلاتینی، خروجی خطی بسیار دقیق (۱/۰ تا ۱ درجه سانتی‌گراد) در بازۀ دمایی ۲۰۰- تا ۶۰۰ درجه سانتی‌گراد ارائه می‌دهند. این سنسور با داشتن بالاترین دقت، گران‌ترین سنسورهای دما نیز هست.

ترموکوپل

ترموکوپل از دو سیم فلزی مختلف تشکیل شده است که در دو نقطه به صورت الکتریکی به هم متصل شده‌اند. ولتاژ متغیر ایجاد شده بین این دو فلز غیرمشابه، نشان‌دهنده تغییرات متناسب در دماست. ترموکوپل‌ها غیرخطی هستند و زمانی که برای کنترل دما و جبران استفاده می‌شوند، به تبدیل نیاز دارند؛ دقت آن‌ها (از ۵/۰ تا ۵ درجه سانتی‌گراد) نسبت به سنسورهای NTC و RTD کم است، بااین‌حال، آن‌ها در گستره وسیع دمایی (از ۲۰۰- درجه تا ۱۷۵۰ درجه سانتی‌گراد) کار می‌کنند.

سنسورهای مبتنی بر نیمه رسانا

سنسور دمای مبتنی بر نیمه‌هادی بر روی مدارهای یکپارچه (IC) قرار دارد. این سنسورها از دو دیود یکسان با حساسیت ولتاژی به دما استفاده می‌کنند که می‌توانند برای نظارت بر تغییرات دما  به کار روند. پاسخ آن‌ها، خطی است اما در دمای ۱ تا ۵ درجه سانتی‌گراد، کمترین دقت را در میان انواع سنسورهای پایه دارند. آن‌ها همچنین طولانی‌ترین زمان پاسخگویی (۵ تا ۶۰ ثانیه) را در محدودترین طیف دما (۷۰- تا ۱۵۰ درجه سانتی‌گراد) دارند.

منبع

این متن ترجمه‌ای از مقاله‌ای با عنوان « ۴ Most Common Types of Temperature Sensor » است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *