المنت حرارتی ماشین لباسشوئی چطور کار می‌کند؟

داخل یک المنت حرارتی چه می باشد

المنت حرارتی یکی از ابزارهائی است که در بسیاری از وسایل خانگی و صنعتی به کار گرفته می‌شود. این ابزار وسیله ای است که به شما کمک می‌کند بتوانید دمای مایع (اغلب آب) را به دمای مورد نیاز خودتان برسانید. در این مقاله به بررسی المنت حرارتی ماشین لباسشوئی می‌پردازیم و می‌بینیم که این ابزار به صورت کار می‌کند و چه ویژگی‌ها و مشخصاتی دارد.

ضمنا جهت خرید المنت و مشاهده قیمت های المنت های حرارتی می توانید به بخش فروشگاه سایت مراجعه کنید.

اجزای المنت حرارتی

هر المنت حرارتی چه در ماشین لباسشوئی باشد و یا در هر ابزار دیگری از ترکیب اجزای زیر درست شده است:

  • المنت (شاخ یا عنصر تولید حرارت): این بخش می‌تواند به صورت سیم پیچ، یا یک سیم کلفت (فولادی یا فلزی) باشد که مقاومت قابل توجهی دربرابر گرما دارد. با عبور جریان برق از المنت بخشی زیادی از آن تلف شده و به صورت گرما خود را نشان می‌دهد (در واقع المنت حرارتی یک ابزار است که اتلاف حرارتی زیادی را به خاطر مقاومتش ایجاد می‌کند)؛
  • پوشش المنت (عایق‌های ضد آب و ضد سوزش): بر روی المنت‌های حرارتی که در محیط مایع قرار می‌گیرند، دو عایق قرار می‌گیرد. عایق ابتدای عایق کربنی است که سبب می‌شود المنت در زمان داغ شدن با اکسیژن ترکیب نشود و به همین خاطر از سوختن آن جلوگیری می‌کند (عایق ضد سوزش) و عایق دوم، عایق ضد آب یا ضد مایع است که از ورود و انتقال آب و مایع به سمت المنت حرارتی جلوگیری می‌کند. این عایق اغلب یک فلز رسانا (بیشتر روی یا مس) است که به خوبی آب‌بندی شده است.
  • غلاف المنت: غلاف المنت در انتهای المنت قرار گرفته است و جائی است که المنت از محیطی که در آن غوطه ور است جدا می‌شود. در غلاف المنت ما شاهد بخش‌های درزبندی، سنسور حرارتی و نیز پیچ‌های اتصال (یا شکل‌های دیگر اتصالی)هستیم.
  • سنسور حرارتی (ترموکوبل یا دماسنج): این بخش بسته به تنظیمات خود بر اثر گرم شدن مقاومت متغییری را از خود نشان می‌دهد، این مقاومت ابزاری برای سنجش دمای آب و محیطی است که المنت در آن قرار گرفته است. اغلب با گرم تر شدن محیط و مایع مقاومت در سنسور حرارتی کاهش پیدا می‌کند. این رابطه به صورت خطی است و از این رابطه برای کنترل کار المنت حرارتی استفاده می‌شود.
اجزای المنت حرارتی
  • سنسور حرارتی (ترموکوبل یا دماسنج): این بخش بسته به تنظیمات خود بر اثر گرم شدن مقاومت متغییری را از خود نشان می‌دهد، این مقاومت ابزاری برای سنجش دمای آب و محیطی است که المنت در آن قرار گرفته است. اغلب با گرم تر شدن محیط و مایع مقاومت در سنسور حرارتی کاهش پیدا می‌کند. این رابطه به صورت خطی است و از این رابطه برای کنترل کار المنت حرارتی استفاده می‌شود.
اجزای المنت حرارتی 2

المنت حرارتی ماشین لباسشوئی

المنت‌های حرارتی که در ماشین‌های لباسشوئی به کار می‌روند، کارکردی مشابه با آنچه که در بالا گفته شده را دارا هستند. این المنت‌ها جریان برق را تبدیل به گرمای کنترل شده می‌کنند و آب ورودی به ماشین لباسشوئی را بین بیست تا شصت درجه گرم نگه می‌دارند.

در المنت‌های حرارتی ماشین لباسشوئی برای آنکه گرما در حد زیر حد جوش آب (صد درجه سانتیگراد است) اغلب از یک سیم ضخیم فلزی (بیشتر مس) به عنوان عنصر اتلاف حرارتی استفاده می‌کنند. این سیم مسی در علاف کربنی (عایق ضد سوزش) قرار می‌گیرد. این غلاف کربنی ضد سوزش المنت است و به راحتی گرمای المنت را به بیرون انتقال می‌دهد. بر روی اغلب اغلب المنت‌های حرارتی یک غلاف فلزی (یک لوله از جنس روی یا مس که با مواد ضد رسوب پوشش داده شد است.

المنت حرارتی ماشین لباسشوئی

 

المنت حرارتی ماشین لباسشوئی با جریان برق ۲۳۰ ولت کار می‌کند و می‌تواند مقاومتی بین ۲۰ تا ۳۵ اهم را ایجاد کند. این عناصر بین ۳ تا ۱۰ لیتر آب (بسته به مخزن ماشین لباسشوئی) را در ده دقیقه گرم می‌کنند. دقت کنید که ماشین لباسشوئی‌ها به دمای بالا و حجم زیاد آب گرم نیاز ندارند و بیشتر اوقات دمای بین ۳۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد برای شستشوی لباس‌ها کافی است. همچنین دقت کنید که هر چه ارتفاع از سطح دریا بیشتر شود آب در دمای پائینتری به جوش می‌آید. در ایران آب بین ۹۵ تا ۱۰۰ درجه به جوش می‌آید.

داخل یک المنت حرارتی ماشین لباسشوئی

المنت حرارتی ماشین لباسشوئی باید مجهز به ترموستات (دماپا یا سنسور حرارتی) باشد. این سنسورها اغلب مقاومت‌هائی هستند که با افزایش دما مقاومت خودشان دربرابر حرارت را از دست می‌دهند. نسبت تغییرات دما به تغییرات مقاومت در اینجا به شکل خطی است.

در برخی از مواقع از سنسورهای دو فلزی نیز استفاده می‌کنند. این سنسورها از دو فلز رسانا تشکیل شده اند که با گرم شدن محیط از هم جدا شده و در نتیجه بسته به دور شدن از هم جریان برق کمتری را از خود عبور می‌دهند. این روش اکنون منسوخ شده است. اما در بسیاری از سیستم‌های قدیمی این نمونه از سنسورها استفاده می‌شود.

نکات مهم در زمینه المنت حرارتی ماشین لباسشوئی

برای کارکرد بهتر المنت حرارتی ماشین لباسشوئی به نکات زیر دقت کنید:

  1. هرگز المنت حرارتی در خارج از مایع خود روشن نشود. در خارج از مایع (مانند زمانی که تانک آب گرم ماشین لباسشوئی خالی است) این امکان وجود دارد که المنت حرارتی سریع گرم شده و سنسور حرارتی عمل نکرده و در نتیجه المنت ذوب شود.
  2. از سوراخ نبودن عایق ضد آب مطمئن شوید. نفوذ آب می‌تواند سبب انتقال جریان برق به آب در اطراف المنت حرارتی شده و در نتیجه سبب بروز برق گرفتگی و یا اتصالی شود؛
  3. هرگز سنسور حرارتی را به مدل‌های با مقاومت بیشتر و یا کمتر تغییر ندهید. این کار سبب تغییر دمای آب ماشین لباسشوئی می‌شود. دمای بالاتر سبب می‌شود که اتصالات آب‌بندی ماشین لباسشوئی آسیب ببینند و دمای پائین هم سبب شستشوی نامناسب لباس‌ها می‌شوند.
  4. حتما آب‌بندی دور واشرها، اطراف غلاف‌ها و نیز سر المنت‌ها را بررسی کنید. در صورت نیاز این قسمت‌ها تعویض شده و یا با مواد آب‌بندی درست آب‌بندی شوند.
  5. با استفاده از یک دستگاه اهم متر به بررسی جریان عبوری از المنت حرارتی بپردازید. در صورتی که المنت حرارتی نیم سوز شده باشد و یا آنکه فرسوده شده باشد، ممکن است قطر آن کاهش پیدا کند و در نتیجه گرمای کمتری را ایجاد کند. همچنین در صورتی که از کابل‌های فولادی برای ساخت آن استفاده شده باشد، ممکن است در گذر زمان این قسمت‌ها کربن بیشتری را جذب کرده باشند و مقاومت آن‌ها افزایش یافته باشد. مقدار دقیق درجه حرارت و میزان آمپراژ و مقاومت قابل قبول برای هر المنت در پشت غلاف آن حک شده است.
  6. هرگز بیشتر از نیاز یک المنت حرارتی به آن برق ندهید. در این صورت امکان سوختن، اتصال کوتاه و یا هر آسیب دیگری وجود دارد.
  7. بوی سوختگی، صدای وز و وز در زمان روشن بودن المنت، تشکیل حباب‌ها آب در یک قسمت خاص المنت، بوی سوختگی بعد از تخلیه تانک آب اطراف المنت، سرخ شدن المنت و نیز جوشش ناگهانی آب در اطراف المنت، نشان از نادرست کارکردن این عنصر دارند. بهتر است که در اولین فرصت نسبت به تعمیر و یا تعویض آن‌ها اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *